Wat is Hypnose?
Hypnose is een vorm van bewustzijn die te vergelijken is met een dagdroom. Deze toestand wordt ook wel een 'trance' genoemd. Zo treedt een 'trance' ook op wanneer je diep in een boek verzonken bent of volledig in een film opgaat. De omgeving bestaat even helemaal niet meer. Een verschil tussen deze spontane trance en hypnose is dat er bij hypnose een directe toegang tot het onderbewustzijn is. In deze toestand is er de mogelijkheid om het onderbewustzijn de denkbeelden, overtuigingen en emoties die ongewenst zijn te laten omzetten in een gewenste vorm.
Hoe voelt het onder hypnose te zijn?
Het gevoel is heel persoonlijk en is niet op voorhand te voorspellen. Sommigen hebben intense gevoelens, anderen zien allerlei beelden, noch anderen voelen en/of zien helemaal niks. Bij deze laatste categorie is het soms moeilijk te geloven dat men in hypnose is geweest terwijl dit altijd effectief het geval is, op voorwaarde uiteraard dat de instructies van de hypnotiseur werden opgevolgd. Hypnose wordt door de meesten als zeer aangenaam ervaren. Spontane reacties zoals tinteling in armen of benen, tranen die loskomen, koude rillingen ed kunnen voorkomen tijdens een sessie. Deze reacties worden achteraf in de meeste gevallen als 'bevrijdend' en als een vorm van 'opluchting'ervaren.
Ben ik wel hypnotiseerbaar?
Ja, iedereen is hypnotiseerbaar. Voorwaarde is dat je ervoor openstaat. En je moet het zelf willen, dus niet omwille van het feit dat jouw partner of mama, papa, goede vriend(in)...dit wil. Jij beslist!
Slaap ik tijdens hypnose?
Nee, je blijft altijd bij je volledige bewustzijn. Tijdens een hypnose sessie wordt de focus verscherpt waarbij aan het onderbewustzijn suggesties worden meegeven om zo jouw probleem aan te pakken. Je blijft tijdens de volledige sessie “aanwezig” en je hoort en voelt alles wat er gebeurt.
Kan het dat ik niet meer uit hypnose kom?
Hypnose bestaat al 5000 jaar en nog nooit is iemand in hypnose “blijven hangen”. Iedereen komt uit hypnose. Sommige mensen genieten zo intens van de 'trance' in hypnose (let wel : hypnose is voor de meesten een zeer fijn gevoel!) dat zij verkiezen er nog even in te blijven. Maar zelfs dan komt na enige tijd iedereen spontaan uit hypnose of zorgen we er op een veilige manier voor dat dit spontaan proces wordt versneld.
Moet ik ontspannen zijn om in hypnose te gaan?
Neen, je hoeft niet in een ontspannen toestand te zijn om ontvankelijk te zijn voor suggesties onder hypnose. Het voelt uiteraard prettiger aan om ontspannen te zijn en indien gewenst kunnen we hier ook op werken zodanig dat een ontspannen gevoel wordt ervaren.
Wordt mijn verleden naar boven gehaald?
Nee, tenzij dit het doel van de sessie is (voorbeeld bij een regressie sessie om gevoelens/beelden naar boven te halen). De Hypnotiseur hoeft de oorzaak van het probleem niet te kennen om verandering in beweging te zetten. Het onderbewustzijn weet perfect wat het probleem is en dat is voldoende.
Kunnen er dingen gebeuren onder hypnose die ik eigenlijk niet wil?
Neen, in tegenstelling tot wat de show hypnoses ons soms doen geloven, zal je onder hypnose niks doen wat je zelf niet wilt. Hypnose kan een intense ervaring zijn. Dit is voor iedereen verschillend. Feit is dat we met hypnose een focus krijgen van je onderbewustzijn waarbinnen spontane fysieke uitingen van emoties mogelijk zijn. Deze worden nauwelijks als eng ervaren, eerder als bevrijdend.
Hoe lang duurt het voordat ik resultaat heb?
Het gewenste resultaat kan er al zijn na de eerste sessie. Soms heeft het onderbewustzijn tijd nodig om de juiste acties die de verandering nodig heeft, in gang te zetten en zijn er meerdere sessies nodig. We wachten meestal een 3 à 4 tal weken alvorens, op vraag van de cliënt, een volgende sessie in te plannen.
Zijn de kosten coaching/hypnose/IEMT terugbetaalbaar?
Neen. Coaching, hypnose, IEMT wordt niet als dusdanig erkend dat hiervoor kosten kunnen worden teruggevorderd.
Wat is het verschil tussen IEMT en EMDR
EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie waarbij mensen nare gebeurtenissen op een snelle manier verwerken door het maken van oogbewegingen, horen van klikjes in beide oren of tikjes op beide handen.
IEMT lijkt, wanneer je naar een demonstratie kijkt op EMDR therapie maar er is één cruciaal verschil: in IEMT wordt er niet of nauwelijks gepraat over “het probleem” en dat is voor de cliënt wel zo prettig. Het enige wat de cliënt hoeft te doen is gedurende het proces van het bewegen van de ogen volgens een bepaald patroon, blijven denken aan de herinnering wat hij/zij een naar gevoel geeft. Het resultaat is na afloop dat de emotionele impact vanuit de herinnering wijzigt en minder of geen impact meer heeft op het heden. Met IEMT is het ook mogelijk om op identiteitsniveau te werken.
Blijf ik de medicatie die mijn arts heeft voorgeschreven volgen?
Als coach, hypnotiseur en/of IEMT Practioner ben ik geen arts noch pseudo-arts, psycholoog of therapeut en stel ik geen diagnoses of voer geen medische of pseudo-medische handelingen uit. Consulteer steeds uw art, psycholoog of therapeut betreffende de toepasbaarheid van adviezen of aanbevelingen. Hypnose mag nooit ter vervanging gezien worden van noodzakelijke medische zorgen.
Copyright © Alle rechten voorbehouden